Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Συναγερμός έχει σημάνει στη νότια Χιλή εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Καλμπούκο,

Χιλή: "Ξύπνησε" μετά από μισό αιώνα το ηφαίστειο Καλμπούκο [βίντεο+φωτο]

Εκτύπωση
Calbuco 23-4-2015Συναγερμός έχει σημάνει στη νότια Χιλή εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Καλμπούκο, το οποίο "ξύπνησε" την Τετάρτη μετά από μισό αιώνα και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων...
Η περιοχή όπου βρίσκεται το Καλμπούκο τέθηκε σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" από την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής (ONEMI)
.
Ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης κάλυψε τον ουρανό σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ενώ περίπου 4.000 άνθρωποι ήδη απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
Calbuco2 23-4-2015










Το ηφαίστειο Καλμπούκο, που βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στην τουριστική πόλη Πουέρτο Βάρας, ήταν ανενεργό για περίπου μισό αιώνα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Ορυχείων (ΕΥΓΟ) ανακοίνωσε πως το ηφαίστειο μπορεί να αρχίσει να εκλύει λάβα, κάτι που θα προκαλούσε το λιώσιμο των πάγων στις κορυφές, δημιουργώντας φόβους για πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των ποταμών.
Calbuco3 23-4-2015










Η πρώτη έκρηξη διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Γκαμπριέλ Ορόσκο, της ΕΥΓΟ.
«'Ηταν μία έκρηξη αρκετά ισχυρή», δήλωσε ο Ορόσκο στη δημόσια τηλεόραση. Σε μία κλίμακα 0-8 που μετρά την ένταση των ηφαιστειακών εκρήξεων, η συγκεκριμένη εκτιμάται ότι ήταν 4 έως 5 βαθμών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ροδρίγο Πεναϊλίγιο.
Calbuco4 23-4-2015










«Ο κόσμος έχει φοβηθεί πολύ», δήλωσε ο δήμαρχος του Πούερτο Μοντ, Γκερβόι Παρέδες, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη.
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της έκρηξης έχουν ακυρωθεί πτήσεις καθώς ο καπνός έχει καλύψει την περιοχή. Παρ'όλα αυτά, οι τοπικές αρχές καλούν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αφήσουν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών.
Calbuco5 23-4-2015










Αξίζει να σημειωθεί πως η Χιλή έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηφαιστείων στον κόσμο μετά την Ινδονησία, με περίπου τα 500 να θεωρούνται δυνητικά ενεργά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά η'' που προσβάλουν πρόσωπα οικογένειες θεσμούς θα σβήνονται από τους διαχειριστές του BLOCK